Ewka3006

Ewka3006

Szef Kuchni
[Przepisów: 55]

Frytki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Przepyszne domowe frytki przygotuje każdy, a ich smak nie dorówna tym ze sklepu

Frytki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Frytki

 

  • 1 kg ziemniaków (najlepiej odmiany Sokół, Malwa lub Irys)
  • olej do smażenia
  • sól, ketchup

Sposób przygotowania:

Frytki
Ziemniaki umyć, obrać. Opłukane ziemniaki pokroić w grubsze plastry, osuszyć papierowym ręcznikiem albo zostawić do osuszenia. Plastry ziemniaków pokroić w słupki. W garnku rozgrzać olej. Aby sprawdzić czy jest oczekiwanej temperatury należy włożyć jedną frytkę, jeśli od razu wypłynie to znaczy, że można wrzucać frytki. Smażyć na złoty kolor. Kiedy będą żądanego koloru wyjmować łyżką cedzakową, odsączyć z nadmiaru tłuszczu, posypać solą lub wg. gustu polać ketchupem. Podawać gorące. Frytki po usmażeniu można posypać startym żółtym serem i zapiec minutkę w mikrofalówce lub piekarniku.
Frytki
Obrane ziemniaki należy umyć i pokroić w plastry
Frytki
Plastry ziemniaków pokroić w słupki. Grubość słupków zależy od upodobań
Frytki
Pokrolone w słupki ziemniaki należy dokładnie osuszyć, aby nie pryskały w oleju podczas smażenia
Frytki
Olej rozgrzać do takiej temperatury, aby wrzucona do niego frytka wypłynęła od razu po wrzuceniu. Frytki podczas smażenia należy przemieszać.

Tagi:

frytki