Sposób przygotowania:
Drożdżowe zawijaski z czosnkiemETAP 1:
Mąki przesiać i wymieszać z drożdżami, solą i cukrem, dodać olej i wodę przy pomocy robota zagnieść ciasto które wyrabiać jeszcze kilka minut.
Ciasto po wyrobieniu odstawić do wyrośnięcia.
ETAP 2:
Masło rozpuścić i dodać do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać i odstawić do wystudzenia.
Ciasto po wyrośnięciu cienko rozwałkować i posmarować gęstym masłem z czosnkiem, posypać delikatnie tymiankiem.
ETAP 3:
pociąć na paski 2-3 cm o dowolnej długości
ETAP 4:
położyć jeden pasek na drugi, docisnąć lekko krótsze brzegi i zwinąć kilka razy.
ETAP 5:
Zawijaski ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia po wierzchu posmarować rozmieszanym jajkiem i posypać solą morską oraz tymiankiem.
Zawijaski jeszcze raz odstawić na 30 minut i piec 15 minut w temp. 200 st.