Izka192

Izka192

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 127]

Frytki 13

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo lubię frytki wersji tradycyjnej ale podane z przyprawą także świetnie smakują. Pierwszy raz jadłam takie u szwagra.

Frytki 13 Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Frytki 13

 

Sposób przygotowania:

Frytki 13
Ziemniaki obieramy ze skóry, myjemy. kroimy w plastry a następnie w paski na ok 0,5 cm. 2-3 łyżki margaryny rozpuszczamy na patelni i układamy pokrojone ziemniaki. Posypujemy przyprawą wg. uznania. Smażymy 5 minut i odwracamy aby były usmażone z każdej strony. Gdy będą rumiane wyjmujemy i układamy na talerzu wyścielonym kuchennym papierem aby odsączyć z tłuszczu. Podajemy z sosem czosnkowym lub z keczupem.
Frytki 13
Obrane i umyte ziemniaki przed pokrojeniem.
Frytki 13
Pokrojone w paski ziemniaki przed smażeniem.