nogawkuchni

nogawkuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 403]

Frytki z piekarnika.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Aromatyczne i porządnie doprawione frytki w nieco zdrowszej wersji, bo pieczonej, a nie smażonej.

Frytki z piekarnika. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Frytki z piekarnika.

 

Sposób przygotowania:

Frytki z piekarnika.
Ziemniaki obrać i opłukać. Następnie pokroić ziemniaki w dość grube paski, słupki nadając im charakterystyczny dla frytek kształt. Ziemniaki umieścić w naczyniu, misce, w którym będzie można je swobodnie mieszać. Skropić ziemniaki odrobiną oleju, a następnie obsypać je solidną dawką przypraw. Ziemniaki z olejem i przyprawami dokładnie ręcznie wymieszać. Umieścić doprawione i surowe jeszcze frytki na blaszce piekarnika wyścielonej papierem do pieczenia. Piec frytki w temperaturze 200 stopni przez 30 minut. Frytki są smaczne zarówno same jak i z dodatkiem ketchupu, czy wszelkich ulubionych sosów.
Frytki z piekarnika.
Obrane ziemniaki krojone w dość grube paski,słupki.
Frytki z piekarnika.
Pokrojone ziemniaki skropione olejem i obsypane solidną dawką przypraw.
Frytki z piekarnika.
Wymieszane z przyprawami i olejem ziemniaki tuż przed przełożeniem ich na blachę piekarnika.
Frytki z piekarnika.
Ziemniaki ułożone na blaszce piekarnika wyścielonej papierem do pieczenia tuż przed pieczeniem.

Tagi:

frytki