Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1630]

Frytki z piekarnika z dipem jogurtowo-majonezowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna propozycja na szybki i prosty obiad. Frytki z piekarnika, również pyszne jak te smażone w głębokim tłuszczu, a napisałabym, że nawet lepsze, bo nie nasączone tłuszczem. Bardzo aromatyczne. Podałam je z dipem jogurtowo-majonezowym.

Frytki z piekarnika z dipem jogurtowo-majonezowym

Składniki:

Frytki z piekarnika z dipem jogurtowo-majonezowym

Na frytki:

  • 8 średnich ziemniaków
  • 2 łyżeczki przyprawy do sałatek i dipów
  • 4 łyżki oleju
  • sól do smaku

Dip:

  • 3 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego
  • 3 łyżki majonezu
  • pół łyżeczki przyprawy do sałatek i dipów

Sposób przygotowania:

Frytki z piekarnika z dipem jogurtowo-majonezowym
1. Ziemniaki należy obrać, a następnie umyć, pokroić je w słupki i zalać zimną wodą. Tak przygotowane odstawić na 10 minut. Po tym czasie ziemniaki odcedzić z wody i bardzo dokładnie osuszyć. Przełożyć je do większej miski, wymieszać z olejem i przyprawą do sałatek i dipów. Tak przygotowane odstawić na kolejne 10 minut.

2. Następnie ziemniaki wyłożyć na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i piec do miękkości i zrumienienia w temperaturze 190 stopni przez około 30 minut.

3. Majonez, jogurt i przyprawę do dipów i sałatek wymieszać dokładnie w miseczce. Przed podaniem schłodzić dip w lodówce.

4. Gorące frytki oprószyć solą i podawać ze schłodzonym dipem. Smacznego.

Moje rady:

Porcja dla około 4 osób.