Sposób przygotowania:
Frytki z piekarnika z sałatką z pieczonych buraków
Buraczki wyszorować, owinąć każdy w folię aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 1-2 godziny w zależności od wielkości buraczków. Sprawdzić czy są gotowe wbijając w nie widelec. Upieczone buraczki ostudzić, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać, pokroić jak na frytki, polać oliwą i przyprawić solą. Wstawić do piekarnika i piec do wyrażnego przyrumienienia w temp. 180 stopni C. Przygotować sałatkę: w tym celu ziarna prażymy na patelni, bez dodatku tłuszczu. Sałatę rwiemy na kawałki, cebulę kroimy w cieniutkie paski. Ser feta kroimy w kostkę. Sałatę mieszamy z pokrojonymi buraczkami i cebulą. Doprawiamy sola i pieprzem, polewamy oliwą. Wykładamy na talerz z frytkami, posypujemy sałatkę serem feta i ziarnami