Sposób przygotowania:
Placki maślane z jabłkami
1. Żółtka jajek ubijamy dodajemy maślankę i mieszamy.
2. Dodajemy przesianą mąkę, cukier waniliowy i szczyptę soli. Mieszamy dokładnie aby ciasto nie miało grudek.
3. Dodajemy pokrojone jabłka i mieszamy, następnie dodajemy ubitą pianę z białek.
4. Masę mieszamy i odstawiamy na chwilę. Jeżeli ciasto będzie za gęste możemy dodać jeszcze odrobinę maślanki.
5. Placki smażymy na małym ogniu. Usmażone placki na złoto możemy posypać cukrem pudrem lub podać z owocami, konfiturami czy miodem.
2. Dodajemy przesianą mąkę, cukier waniliowy i szczyptę soli. Mieszamy dokładnie aby ciasto nie miało grudek.
3. Dodajemy pokrojone jabłka i mieszamy, następnie dodajemy ubitą pianę z białek.
4. Masę mieszamy i odstawiamy na chwilę. Jeżeli ciasto będzie za gęste możemy dodać jeszcze odrobinę maślanki.
5. Placki smażymy na małym ogniu. Usmażone placki na złoto możemy posypać cukrem pudrem lub podać z owocami, konfiturami czy miodem.