edyta337

edyta337

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 115]

Placki maślane z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Placki na maślance z dodatkiem pokrojonych jabłek. Pyszne i delikatne placuszki idealne na deser dla całej rodziny.

Placki maślane z jabłkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placki maślane z jabłkami

 

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 0.5 l maślanki
  • 2 jajka
  • 3 jabłka najlepiej kwaskowate
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • Szczypta soli
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Placki maślane z jabłkami
1. Żółtka jajek ubijamy dodajemy maślankę i mieszamy.

2. Dodajemy przesianą mąkę, cukier waniliowy i szczyptę soli. Mieszamy dokładnie aby ciasto nie miało grudek.

3. Dodajemy pokrojone jabłka i mieszamy, następnie dodajemy ubitą pianę z białek. 

4. Masę mieszamy i odstawiamy na chwilę. Jeżeli ciasto będzie za gęste możemy dodać jeszcze odrobinę maślanki. 

5. Placki smażymy na małym ogniu. Usmażone placki na złoto możemy posypać cukrem pudrem lub podać z owocami, konfiturami czy miodem.
Placki maślane z jabłkami
Żółtka jajka ubijamy trzepaczka na jednolitą masę
Placki maślane z jabłkami
Do żółtek dodajemy maślankę i mieszamy składniki
Placki maślane z jabłkami
Dodajemy przesiana mąkę pszenną oraz cukier waniliowy i szczyptę soli
Placki maślane z jabłkami
Do ciasta dodajemy pokrojone jabłka oraz ubitą pianę z białek