marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Galaretka dwukolorowa z winogronami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Proste i smaczne desery lubią nie tylko dzieci, ale i domownicy, a wybór smaków galaretek w sklepach jest pokaźny, dodawszy nowe smaki i kolory,np. galaretka rubinowa czy tam ametystowa.

Galaretka dwukolorowa z winogronami

Składniki:

Galaretka dwukolorowa z winogronami

galaretki,owoce,woda,bita śmietana,czekolada

  • 2 duże kiście winogron białych i czerwonych,
  • 2 opakowania galaretek smakowych, np. rubinowa, ametystowa,
  • 2 razy po 400 m l. wody na każdy roztwór,
  • bita śmietana w sprayu,
  • 1/2 tabliczki białej czekolady.

Sposób przygotowania:

Galaretka dwukolorowa z winogronami
Winogrona umyć w bieżącej wodziena durszlaku i po obcieknięciu wody oddzielić owoce od gałązek, chyba że zrobiło się to przed umyciem.

Wodę w garnuszku zagotować, potem wyłączyć palnik,a do garnuszka z wrzątkiem wsypać roztwór galaretki i wymieszać łyżką, by się rozpuścił. Następnie przelać go do szklanej miseczki i postawić koło uchylonego okna, by lekko stężał, ale nie całkowicie.

Wpół stężałą galaretkę wlać na dno pucharków wyłożonego garstką winogron i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia czyli 40 min.

W tym czasie sporządzić kolejny deser galaretkowy wg. przepisu na odwrocie i po ostudzeniu oraz lekkim stężeniu galaretki wlać ją na wierzch stężałej galaretki, uprzednio dodając kolejną garstkę winogron i zalać je wpół stężałą galaretką. Ponownie schłodzić przez 40 min.

Po upływie czasu wyjąć naczynia z deserem i udekorować bitą śmietaną w sprayu i posypać startą czekoladą białą.

gotowanie