Sposób przygotowania:
Galaretka dwukolorowa z winogronami
Winogrona umyć w bieżącej wodziena durszlaku i po obcieknięciu wody oddzielić owoce od gałązek, chyba że zrobiło się to przed umyciem.
Wodę w garnuszku zagotować, potem wyłączyć palnik,a do garnuszka z wrzątkiem wsypać roztwór galaretki i wymieszać łyżką, by się rozpuścił. Następnie przelać go do szklanej miseczki i postawić koło uchylonego okna, by lekko stężał, ale nie całkowicie.
Wpół stężałą galaretkę wlać na dno pucharków wyłożonego garstką winogron i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia czyli 40 min.
W tym czasie sporządzić kolejny deser galaretkowy wg. przepisu na odwrocie i po ostudzeniu oraz lekkim stężeniu galaretki wlać ją na wierzch stężałej galaretki, uprzednio dodając kolejną garstkę winogron i zalać je wpół stężałą galaretką. Ponownie schłodzić przez 40 min.
Po upływie czasu wyjąć naczynia z deserem i udekorować bitą śmietaną w sprayu i posypać startą czekoladą białą.
Wodę w garnuszku zagotować, potem wyłączyć palnik,a do garnuszka z wrzątkiem wsypać roztwór galaretki i wymieszać łyżką, by się rozpuścił. Następnie przelać go do szklanej miseczki i postawić koło uchylonego okna, by lekko stężał, ale nie całkowicie.
Wpół stężałą galaretkę wlać na dno pucharków wyłożonego garstką winogron i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia czyli 40 min.
W tym czasie sporządzić kolejny deser galaretkowy wg. przepisu na odwrocie i po ostudzeniu oraz lekkim stężeniu galaretki wlać ją na wierzch stężałej galaretki, uprzednio dodając kolejną garstkę winogron i zalać je wpół stężałą galaretką. Ponownie schłodzić przez 40 min.
Po upływie czasu wyjąć naczynia z deserem i udekorować bitą śmietaną w sprayu i posypać startą czekoladą białą.
gotowanie