mysza75

mysza75

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 914]

Galaretka jagodowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Galaretka idealna do kremów na jej bazie można zrobić fajny krem jagodowy. Ale można jeść ja też samą

Galaretka jagodowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Galaretka jagodowa

 

 

  • 1/2 szklanki cukru

 

 

  • 1/3 szklanki wody

Sposób przygotowania:

Galaretka jagodowa
Jagody przekładam na sitko i dokładnie płuczę. Przekładam do wysokiego pojemnika i miksuję blenderem. Uważać bo pryska.Przekładam na sito i przecieram jagody żeby pozbyć się pestek i skórek. Przekładam do garnka, dodaję cukier i podgrzewam do temperatury w której cukier się rozpuści. Żelatynę zalewam 1 łyżką zimnej wody żeby napęczniała, następnie dodaję gorącą wodę i rozpuszczam. Jeżeli nie chce się dokładnie rozpuścić to wtedy wkładam kubek z żelatyną go garnka z gorącą wodą. Żelatynę dodaję do masy jagodowej . Mieszam i odstawiam do stęknięcia.
Galaretka jagodowa
Żalatyna namoczona w zimej wodzie i rozpuszczona w gorącej
Galaretka jagodowa
Jagody świeżo zerwane przed przetworzeniem
Galaretka jagodowa
Jagody zmiksowane blenderem i przetarte przez sito
Galaretka jagodowa
Jagody pogrzane z cukrem do temp rozpuszczenia cukru