paulisia_elk

paulisia_elk

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 167]

Lody jagodowo -śmietankowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Idealna galaretka na pieczywo, gofry jak i do ciast.

Lody jagodowo -śmietankowe Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Lody jagodowo -śmietankowe

 

  • 2 szklanki jagód
  • 3/4 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 1 szklanka mleka
  • 1 i 1/2 szklanki kremówki

Sposób przygotowania:

Lody jagodowo -śmietankowe
Owoce zasypujemy cukrem i dodajemy sól, zagotowujemy na małym ogniu. Rozgniatamy je widelcem. Studzimy i miksujemy  dokładnie żeby nie było grudek  z mlekiem, mieszamy ze śmietaną. Następnie przecieramy przez gęste sito. Schładzamy w lodówce. Zamarzamy w maszynce do lodów lub zamrażarce.Podczas mrożenia w zamrażarce warto mieszać co jakiś czas 
Lody jagodowo -śmietankowe
Miksujemy dokładnie żeby nie było grudek
Lody jagodowo -śmietankowe
Podczas mrożenia w zamrażarce warto mieszać co jakiś czas

Tagi:

lody