Sposób przygotowania:
Galaretka maślankowa
Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody, odstawić, aby napęczniała. Maślankę wlać miski, wsypać cukier, mieszać aż się rozpuści. Połączyć z sokiem z cytryny.
Porzeczki przebrać i umyć, 4 grona odłożyć do dekoracji, resztę poodrywać od gałązek. Spęczniałą żelatynę rozpuścić lekko podgrzewając.
Najpierw dodać do niej 4 łyżki maślanki, wymieszać, a następnie nie przerywając mieszania powoli dodawać resztę maślanki. Wstawić na 5-10 minut do lodówki, gdy zacznie lekko tężeć, wyjąć, przemieszać, dodać porzeczki i ponownie delikatnie wymieszać.
Galaretkę przelać do pucharków, wstawić na 2 godziny do lodówki, przed podaniem udekorować.
Porzeczki przebrać i umyć, 4 grona odłożyć do dekoracji, resztę poodrywać od gałązek. Spęczniałą żelatynę rozpuścić lekko podgrzewając.
Najpierw dodać do niej 4 łyżki maślanki, wymieszać, a następnie nie przerywając mieszania powoli dodawać resztę maślanki. Wstawić na 5-10 minut do lodówki, gdy zacznie lekko tężeć, wyjąć, przemieszać, dodać porzeczki i ponownie delikatnie wymieszać.
Galaretkę przelać do pucharków, wstawić na 2 godziny do lodówki, przed podaniem udekorować.