Camilla0804

Camilla0804

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 301]

Galaretka maślankowa

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Przepis na galaretkę z maślanki połączonej z żelatyną z dodatkiem soku z cytryny i czerwonych porzeczek..

Galaretka maślankowa

Składniki:

Galaretka maślankowa

 

  • żelatyna - 8 płatków
  • maślanka - 1 litr
  • cukier - 6 łyżek
  • sok z cytryny -3 łyżki
  • porzeczki czerwone - 30 dag
  • listki mięty

Sposób przygotowania:

Galaretka maślankowa
Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody, odstawić, aby napęczniała. Maślankę wlać miski, wsypać cukier, mieszać aż się rozpuści. Połączyć z sokiem z cytryny.

Porzeczki przebrać i umyć, 4 grona odłożyć do dekoracji, resztę poodrywać od gałązek. Spęczniałą żelatynę rozpuścić lekko podgrzewając.

Najpierw dodać do niej 4 łyżki maślanki, wymieszać, a następnie nie przerywając mieszania powoli dodawać resztę maślanki. Wstawić na 5-10 minut do lodówki, gdy zacznie lekko tężeć, wyjąć, przemieszać, dodać porzeczki i ponownie delikatnie wymieszać.

Galaretkę przelać do pucharków, wstawić na 2 godziny do lodówki, przed podaniem udekorować.