Sposób przygotowania:
Serniczki w galaretce
W dwóch miseczkach przygotowujemy galaretki według przepisu na opakowaniu. Na dno pojemniczków wylewamy po kilka łyżek zielonej galaretki. Wstawiamy je do lodówki do stężenia. Następnie w środek pojemniczków wstawiamy literatkę. Wokół literatki wylewamy porcję tężejącej galaretki w takim samym kolorze jak na dnie. Pojemniczki wstawiamy do lodówki. Gdy galaretka całkowicie stężeje, wówczas wylewamy czerwoną galaretkę i ponownie wstawiamy do lodówki. Czynność powtarzamy z zieloną galaretką. Gdy galaretki dokładnie stężeją, nożem oddzielamy je od literatki i wyjmujemy ją z pojemniczków. W miseczce rozpuszczamy żelatynę w małej ilości wody i odstawiamy do napęcznienia, następnie podgrzewamy ją przez kilka sekund w mikrofali. Do miski wsypujemy cukier puder, wlewamy śmietanę i ubijamy ją na sztywno. Kilka łyżek ubitej śmietany zostawiamy do dekoracji serniczków. Stopniowo dodajemy serek homogenizowany i nadal miksujemy. Na końcu wlewamy żelatynę i energicznie mieszamy. Tak przygotowaną masą serową napełniamy środki w galaretkach. Na wierzchu serka układamy po biszkopcie i wstawiamy pojemniczki do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem pojemniczki wstawiamy na kilka sekund do rondelka z gorącą wodą, wówczas łatwo wyjmiemy galaretki z pojemniczków. Wierzch dekorujemy pozostawioną bitą śmietaną.
edytaha