aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Serniczki w galaretce

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Polecam bardzo ciekawie wyglądające serniczki otulone kolorową galaretką. Przygotowanie ich zajmuje dużo czasu, ale efekt końcowy jest bardzo smaczny i unikatowy.

Serniczki w galaretce Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Serniczki w galaretce

 

  • 400 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 400 g śmietany kremówki
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 2 galaretki agrestowe
  • biszkopty

 

Sposób przygotowania:

Serniczki w galaretce
W dwóch miseczkach przygotowujemy galaretki według przepisu na opakowaniu. Na dno pojemniczków wylewamy po kilka łyżek zielonej galaretki. Wstawiamy je do lodówki do stężenia. Następnie w środek pojemniczków wstawiamy literatkę. Wokół literatki wylewamy porcję tężejącej galaretki w takim samym kolorze jak na dnie. Pojemniczki wstawiamy do lodówki. Gdy galaretka całkowicie stężeje, wówczas wylewamy czerwoną galaretkę i ponownie wstawiamy do lodówki. Czynność powtarzamy z zieloną galaretką. Gdy galaretki dokładnie stężeją, nożem oddzielamy je od literatki i wyjmujemy ją z pojemniczków. W miseczce rozpuszczamy żelatynę w małej ilości wody i odstawiamy do napęcznienia, następnie podgrzewamy ją przez kilka sekund w mikrofali. Do miski wsypujemy cukier puder, wlewamy śmietanę i ubijamy ją na sztywno. Kilka łyżek ubitej śmietany zostawiamy do dekoracji serniczków. Stopniowo dodajemy serek homogenizowany i nadal miksujemy. Na końcu wlewamy żelatynę i energicznie mieszamy. Tak przygotowaną masą serową napełniamy środki w galaretkach. Na wierzchu serka układamy po biszkopcie i wstawiamy pojemniczki do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem pojemniczki wstawiamy na kilka sekund do rondelka z gorącą wodą, wówczas łatwo wyjmiemy galaretki z pojemniczków. Wierzch dekorujemy pozostawioną bitą śmietaną.
Serniczki w galaretce
W środek pojemniczków wkładamy literatkę. W szczelinę między literatką a pojemniczkeim wlewamy galaretki.
Serniczki w galaretce
W misce ubijamy śmietanę kremówkę z cukrem pudrem, dodajemy serek i nadal miksujemy na końcu dodajemy rozpuszczoną żelatynę i energicznie mieszamy.
Serniczki w galaretce
Z zastygniętych galaretek wyjmujemy literatkę. W jej miejsce wykładamy masę serową. Na wierzch dajemy biszkopt i wstawiamy do lodówki.

Tagi:

biszkopt