marlena1114

marlena1114

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 335]

Galaretka morelowo-cytrynowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Serdecznie zapraszam do przygotowania deseru

Galaretka morelowo-cytrynowa

Składniki:

Galaretka morelowo-cytrynowa

 

  • 1 puszka (425 ml) moreli
  • 1 pojemnik śmietany kremówki (10 dag)
  • 700 ml soku cytrynowego
  • 3 łyżki cukru (5 dag)
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • ew. czekolada i melisa
  • cytrynowa do dekoracji

Sposób przygotowania:

Galaretka morelowo-cytrynowa
Na początku należy żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Morele osaczyć z zalewy, sok przelać do osobnego naczynia. Sok cytrynowy i morelowy uzupełnić szklanką wody. Dodać cukier, podgrzewać, od czasu do czasu mieszając, aż do rozpuszczenia. Żelatynę rozprowadzić w ciepłym soku, nie przerywając mieszania. Odstawić do ostygnięcia na 15 minut. Następnie morele pokroić w cząstki, kilka odłożyć do dekoracji, resztę włożyć do czterech pucharków. Polać przestudzoną galaretką, wstawić do lodówki na 3-4 godziny do zastygnięcia. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem waniliowym. Przełożyć do rękawa cukierniczego. Z reszty moreli wyciąć kwiatki. Gotową galaretkę udekorować morelami, kleksami bitej śmietany, ewentualnie czekoladą i listkami melisy cytrynowej. Smacznego

Tagi:

czekolada