anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Galaretka z borówkami i brzoskwiniami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Deser należy przygotować bezpośrednio przed podaniem, bo kiwi zawiera enzym, który w połączeniu z białkiem sprawi, że deser będzie gorzki.

Galaretka z borówkami i brzoskwiniami

Składniki:

Galaretka z borówkami i brzoskwiniami

 

  • brzoskwinia - 1 szt.
  • borówki amerykańskie - 4 łyżki
  • kiwi - 2 szt.
  • galaretka agrestowa – 1 opakowanie
  • śmietana kremówka - 200 g
  • cukier puder - 1 łyżka

 

Sposób przygotowania:

Galaretka z borówkami i brzoskwiniami
Zaczynam od przygotowania galaretki zgodnie ze sposobem podanym na opakowaniu. Rozpuszczoną galaretkę przelewam do płaskiego naczynia i odstawiam do stężenia. Gotową galaretkę kroję tak, aby uzyskać kostki o boku 1 cm. Owoce myję, brzoskwinię i kiwi kroję na mniejsze kawałki. Mocno schłodzoną śmietanę ubijam mikserem na sztywno, pod koniec ubijania dodaję cukier puder i jeszcze przez chwilę ubijam. Na dno sporych szklanek wsypuję po kilka kostek galaretki agrestowej, na to łyżką wykładam bitą śmietanę. Następnie pokrojone kiwi, jeszcze jedną warstwę śmietany i galaretki. Na wierzchu układam borówki i cząstki brzoskwini.

Tagi:

borówka