Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Galaretka z malinami, winogronem i musem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Deser idealny na letnie dni. Galaretka z dodatkiem winogrona,malin oraz musu z jogurtu naturalnego ze zmiksowanymi malinami.

Galaretka z malinami, winogronem i musem

Składniki:

Galaretka z malinami, winogronem i musem

na spód foremek :

  • kiść winogron zielonych (mała)
  • 1/2 szkl. malin
  • 2 galaretki malinowe

na mus malinowy:

  • 1/2 szkl. malin
  • 1 jogurt naturalny typu greckiego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 galaretka malinowa
  • 1 łyżeczka żelatyny

Sposób przygotowania:

Galaretka z malinami, winogronem i musem

Przygotowanie owoców i galaretki :

Owoce myjemy,osuszamy. Układamy ( w 6 plastikowych specjalnych foremkach lub szklanych pucharkach ) po 4 szt. owoców winogrona i malin.

Galaretki rozpuszczamy w 1 i 1/2 szkl. gorącej wody. Pozostawiamy do lekkiego stężenia.

Tężejącą galaretką zalewamy owoce w foremkach. Wkładamy do lodówki aby galaretka całkiem stężała.

Przygotowanie musu malinowego:

Galaretka z malinami ,winogronem i musem
Gotowy mus malinowy wylewamy do foremek na stężałą galaretkę

Galaretkę z łyżeczką żelatyny rozpuszczamy w 1/2 szkl. gorącej wody. Pozostawiamy do lekkiego stężenia.

Jogurt ucieramy z cukrem pudrem i malinami. Łączymy z tężejącą galaretką-miksując wszystko.

Wylewamy na stężałą galaretkę z owocami. Wkładamy na kilka godzin do lodówki do stężenia.


Tagi:

deser owoce