Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Kaszka manna ze śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kaszka manna w sam raz nadaje się na deser. Nie tylko smaczna, ale i zdrowa. Z dodatkiem kakao, owoców i bitej śmietany smakuje wyśmienicie :)

Kaszka manna ze śliwkami

Składniki:

Kaszka manna ze śliwkami

 

  • 2 szklanki mleka
  • 32 g cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki kaszy manny
  • 1 łyżeczka kakao
  • 10 fioletowych śliwek
  • brązowy cukier do smaku
  • bita śmietana - wg uznania
  • czekoladowa posypka - wg uznania

Sposób przygotowania:

Kaszka manna ze śliwkami

Etap 1

Kaszka manna ze śliwkami
Kasza manna ugotowana na mleku z cukrem waniliowym.

Mleko zagotować z cukrem waniliowym. Do gotującego się mleka powoli wsypywać kaszę i cały czas mieszać.

Kaszę gotować na małym ogniu ok. 3 minuty nie przerywając mieszania.

Etap 2

Kaszka manna ze śliwkami
Część ugotowanej kaszy rozłożona do szklaneczek.

Do 3 szklaneczek rozłożyć po dwie łyżki kaszy.

Etap 3

Kaszka manna ze śliwkami
Łyżeczka kakao dodana do drugiej części kaszy.

Do pozostałej kaszy dodać kakao, dokładnie wymieszać.

Etap 4

Kaszka manna ze śliwkami
Przekrojone wypestkowane śliwki ugotowane z brązowym cukrem.

Śliwki umyć, przekroić na pół przy okazji usuwając pestki, przełożyć do garnka. Dodać do nich trochę brązowego cukru (ilość wg upodobań).

Gotować tak długo, aż śliwki się rozpadną, a połowa soku odparuje.

Etap 5

Kaszka manna ze śliwkami

Śliwki rozłożyć na kaszy w szklankach. Na owocach rozłożyć kakaową kaszę. Deser przestudzić.

Tuż przed podaniem na wierzchu rozłożyć bitą śmietanę, posypać czekoladową posypką.