Sposób przygotowania:
Kaszka manna ze śliwkamiEtap 1
Mleko zagotować z cukrem waniliowym. Do gotującego się mleka powoli wsypywać kaszę i cały czas mieszać.
Kaszę gotować na małym ogniu ok. 3 minuty nie przerywając mieszania.
Etap 2
Do 3 szklaneczek rozłożyć po dwie łyżki kaszy.
Etap 3
Do pozostałej kaszy dodać kakao, dokładnie wymieszać.
Etap 4
Śliwki umyć, przekroić na pół przy okazji usuwając pestki, przełożyć do garnka. Dodać do nich trochę brązowego cukru (ilość wg upodobań).
Gotować tak długo, aż śliwki się rozpadną, a połowa soku odparuje.
Etap 5
Śliwki rozłożyć na kaszy w szklankach. Na owocach rozłożyć kakaową kaszę. Deser przestudzić.
Tuż przed podaniem na wierzchu rozłożyć bitą śmietanę, posypać czekoladową posypką.