Sposób przygotowania:
Trdelnik czeski przysmak
Drożdże należy utrzeć z cukrem, następnie dodać pozostałe składniki, wymieszać i zagnieść ciasto. Posmarować olejem i odstawić do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części. Każdą z nich rozwałkować na grubość mniej więcej 0.5 cm. Pokroić na paski o szerokości 4 lub 5 cm.
Wałek do ciasta owinąć folią aluminiową, na nią nawijać paski ciasta tak aby zachodziły lekko na siebie. Nawiniętym ciastem wałkujemy po posypce cukrowo-cynamonowej. Następnie ciasto zdjąć z wałka wraz z folią, jej nadmiar zawinąć do środka.
Tak przygotowane trdelniki ustawiać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 12 minut.
Wałek do ciasta owinąć folią aluminiową, na nią nawijać paski ciasta tak aby zachodziły lekko na siebie. Nawiniętym ciastem wałkujemy po posypce cukrowo-cynamonowej. Następnie ciasto zdjąć z wałka wraz z folią, jej nadmiar zawinąć do środka.
Tak przygotowane trdelniki ustawiać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 12 minut.