gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Placuszki z dżemem truskawkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tak przygotowane placuszki podaję dzieciom jako danie na deser. Polecam - są smaczne i szybkie w przygotowaniu.

Placuszki z dżemem truskawkowym

Składniki:

Placuszki z dżemem truskawkowym

 

  • 60 ml mleka
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki mąki
  • olej do smażenia
  • dżem truskawkowy
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Placuszki z dżemem truskawkowym

ETAP 1:

Placuszki z dżemem truskawkowym
Trzepaczką ubijamy jajko z mlekiem na jednolita masę.

Mleko ubijamy trzepaczką z jajkiem. Następnie wsypujemy mąkę oraz proszek do pieczenia i całość dokładnie mieszamy.

ETAP 2:

Placuszki z dżemem truskawkowym
Na rozgrzanej patelni smażymy placuszki.

Z powstałej masy, na rozgrzanej patelni posmarowanej olejem smażymy placuszki (na jasno brązowy kolor).
Gorące placuszki smarujemy dżemem truskawkowym i posypujemy cukrem pudrem. Podajemy od razu.


Tagi:

dania placki