karita

karita

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 144]

Słodkokwaśne ciasto na herbatnikach bez pieczenia

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Gdy niemożnością jest piec w piekarniku, pędź już do sklepu i twórz na herbatniku! Bo zaprezentować taki deser to nie lada gratka, pochwal się nim, gdy przyjdzie teściowa lub matka.

Słodkokwaśne ciasto na herbatnikach bez pieczenia Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Słodkokwaśne ciasto na herbatnikach bez pieczenia

 

  • ok. 200 g herbatników
  • 2 budynie czekoladowe
  • 2 budynie śmietankowe
  • ok. 300 g konfitury z czerwonych porzeczek/jeżyn
  • 1,5 litra mleka
  • ok. 3 łyżek kakao gorzkiego

Sposób przygotowania:

Słodkokwaśne ciasto na herbatnikach bez pieczenia
Ilość herbatników zależy wielkości blaszki, którą użyjemy ( u mnie 21cm x 25,5cm). Na blasze układamy kolejno herbatniki tak, aby całe dno było nimi pokryte. W rondlu gotujemy mleko i robimy budyń czekoladowy według przepisu na opakowaniu, używając jednak ok. 1 szklanki mniej. Dosypujemy cukier w razie konieczności.

Przygotowany ciepły budyń mieszamy dokładnie, aby nie utworzyły się żadne grudki. Minimalną ilością budyniu pokrywamy herbatniki, ale tylko tak, żeby „zlepić” je tą masą.

Dalej na tymże budyniu rozcieramy połowę ilości naszej konfitury. Gdy połączy się ona z ciepłą masą łatwiej będzie nam ją rozsmarować.

Gdy już rozłożymy ją na całym „cieście”, na nią wylewamy pozostałą część budyniu czekoladowego.

Następnie znowu rozkładamy na całej blasze herbatniki tak, aby wypełniły szczelnie całość.

Dalej robimy budyń śmietankowy, również według przepisu na opakowaniu, używając ok. 1 szklanki mniej. Dosypujemy cukier w razie konieczności.

Przygotowany ciepły budyń mieszamy dokładnie, aby nie utworzyły się żadne grudki. Analogicznie do poprzedniej części, ponownie cienką warstwą budyniu śmietankowego pokrywamy herbatniki tak, aby się „skleiły”, na to wykładamy pozostałą część konfitury, a na nią wylewamy resztę budyniu śmietankowego.

Całość posypujemy przez sitko kakao i wstawiamy do lodówki na parę godzin, a najlepiej na całą noc. Tak przygotowany deser jest naszym ratunkiem w sytuacji, gdy nie mamy możliwości upieczenia ciasta w piekarniku, a ponadto takie „ciasto” jest pyszne, ładnie się prezentuje, jego smak jest słodki i lekko kwaśny zarazem, bo kwaśna konfitura przełamuje smak słodkiej czekolady. Smacznego. 
Słodkokwaśne ciasto na herbatnikach bez pieczenia
Herbatniki układamy na całej powierzchni blaszki
Słodkokwaśne ciasto na herbatnikach bez pieczenia
Budyń dokładnie mieszamy, aby nie powstały grudki
Słodkokwaśne ciasto na herbatnikach bez pieczenia
Kolejne piętro również tworzymy z herbatników
Słodkokwaśne ciasto na herbatnikach bez pieczenia
Na konfiturę wylewamy budyń śmietankowy
Słodkokwaśne ciasto na herbatnikach bez pieczenia
Całość posypujemy delikatnie gorzkim kakao, najlepiej robić to przez sitko
Słodkokwaśne ciasto na herbatnikach bez pieczenia
Również naczynię, na którym będzie prezentowało się ciasto można posypać kakao

Tagi:

ciasto