Sposób przygotowania:
Słodkokwaśne ciasto na herbatnikach bez pieczenia
Ilość herbatników zależy wielkości blaszki, którą użyjemy ( u mnie 21cm x 25,5cm). Na blasze układamy kolejno herbatniki tak, aby całe dno było nimi pokryte. W rondlu gotujemy mleko i robimy budyń czekoladowy według przepisu na opakowaniu, używając jednak ok. 1 szklanki mniej. Dosypujemy cukier w razie konieczności.
Przygotowany ciepły budyń mieszamy dokładnie, aby nie utworzyły się żadne grudki. Minimalną ilością budyniu pokrywamy herbatniki, ale tylko tak, żeby „zlepić” je tą masą.
Dalej na tymże budyniu rozcieramy połowę ilości naszej konfitury. Gdy połączy się ona z ciepłą masą łatwiej będzie nam ją rozsmarować.
Gdy już rozłożymy ją na całym „cieście”, na nią wylewamy pozostałą część budyniu czekoladowego.
Następnie znowu rozkładamy na całej blasze herbatniki tak, aby wypełniły szczelnie całość.
Dalej robimy budyń śmietankowy, również według przepisu na opakowaniu, używając ok. 1 szklanki mniej. Dosypujemy cukier w razie konieczności.
Przygotowany ciepły budyń mieszamy dokładnie, aby nie utworzyły się żadne grudki. Analogicznie do poprzedniej części, ponownie cienką warstwą budyniu śmietankowego pokrywamy herbatniki tak, aby się „skleiły”, na to wykładamy pozostałą część konfitury, a na nią wylewamy resztę budyniu śmietankowego.
Całość posypujemy przez sitko kakao i wstawiamy do lodówki na parę godzin, a najlepiej na całą noc. Tak przygotowany deser jest naszym ratunkiem w sytuacji, gdy nie mamy możliwości upieczenia ciasta w piekarniku, a ponadto takie „ciasto” jest pyszne, ładnie się prezentuje, jego smak jest słodki i lekko kwaśny zarazem, bo kwaśna konfitura przełamuje smak słodkiej czekolady. Smacznego.
Przygotowany ciepły budyń mieszamy dokładnie, aby nie utworzyły się żadne grudki. Minimalną ilością budyniu pokrywamy herbatniki, ale tylko tak, żeby „zlepić” je tą masą.
Dalej na tymże budyniu rozcieramy połowę ilości naszej konfitury. Gdy połączy się ona z ciepłą masą łatwiej będzie nam ją rozsmarować.
Gdy już rozłożymy ją na całym „cieście”, na nią wylewamy pozostałą część budyniu czekoladowego.
Następnie znowu rozkładamy na całej blasze herbatniki tak, aby wypełniły szczelnie całość.
Dalej robimy budyń śmietankowy, również według przepisu na opakowaniu, używając ok. 1 szklanki mniej. Dosypujemy cukier w razie konieczności.
Przygotowany ciepły budyń mieszamy dokładnie, aby nie utworzyły się żadne grudki. Analogicznie do poprzedniej części, ponownie cienką warstwą budyniu śmietankowego pokrywamy herbatniki tak, aby się „skleiły”, na to wykładamy pozostałą część konfitury, a na nią wylewamy resztę budyniu śmietankowego.
Całość posypujemy przez sitko kakao i wstawiamy do lodówki na parę godzin, a najlepiej na całą noc. Tak przygotowany deser jest naszym ratunkiem w sytuacji, gdy nie mamy możliwości upieczenia ciasta w piekarniku, a ponadto takie „ciasto” jest pyszne, ładnie się prezentuje, jego smak jest słodki i lekko kwaśny zarazem, bo kwaśna konfitura przełamuje smak słodkiej czekolady. Smacznego.