Polpal

Polpal

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 153]

Galaretka z mandarynkami pod budyniem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Letni deser bez gotowania - rewelacyjne połączenie smaków pomarańczowej miękkiej galaretki z budyniem cytrynowym.

Galaretka z mandarynkami pod budyniem

Składniki:

Galaretka z mandarynkami pod budyniem

 

  • Galaretka pomarańczowa:
  • 1 opakowanie galaretki pomarańczowej
  • 170 g skoncentrowanego soku pomidorowego
  • mała puszka mandarynek
  • 2 szklanki wody
  • Budyń cytrynowy:
  • 1 opakowanie budyniu cytrynowego instant
  • 1 ¾ szklanki mleka
  • 1 szklanka bitej śmietany

Sposób przygotowania:

Galaretka z mandarynkami pod budyniem
Galaretkę rozpuścić w przegotowanej gorącej wodzie, można też rozpuścić w 1 szkl. gorącej wody dodając 1 szkl. zimnej wody, po rozpuszczeniu proszku dodać skoncentrowany sok pomarańczowy i dobrze wymieszać. Rozlać do 3 lub 4 szklanek lub kielichów, włożyć po 3 lub 4 kawałki mandarynki najpierw odcedzonej z soku i odstawić do stężenia. Budyń wsypać do nieco mniejszej ilości mleka, zamiast 2 szkl. należy użyć 1 i ¾ szklanki i wymieszać mikserem ok. 1 minuty. Dodać bitą śmietanę i wymieszać ręcznie. Nałożyć budyń na galaretkę, opcjonalnie można posypać kilkoma wiórkami startej skórki cytryny. Podać od razu lub schłodzić w lodówce przed podaniem. Szybkie i bardzo smaczne z wyjątkiem czasu na stężenie galaretki i bez gotowania.