marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Galaretka z pianką.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Galaretkę zrobić wg przepisu na odwrocie,ostudzić,wlać do kompotierek i wstawić do lodówki.Sporządzić piankę z podanych składników.Podawać.

Galaretka z pianką.

Składniki:

Galaretka z pianką.

 

  • 2 galaretki pomarańczowe lub o innym smaku,
  • 2 razy po 400 ml.wody,
  • 5-6 płatków żelatyny,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 80-90 g.pianek marshalows,
  • 250 g.serka mascarpone,
  • listki świeżej mięty lub melisy do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Galaretka z pianką.
Zagotować w garnuszku ok.400 ml. wody, wyłączyć palnik, a do wrzątku wsypać roztwór galaretkowy, żelatynę rozpuścić w zimnej wodzie, aby spęczniała. Galaretkę przez stężeniem przelać do czarek lub kompotierek i odczekać, aż zsiądą się lekko, a potem wstawić je na 35-40 min. do lodówki. Pół szklanki mleka wlać do rondla wraz z piankami marshallows i mieszać na wolnym ogniu, aby się nie zagotowała. Zestawić naczynie z masą na bok, wystudzić i wymieszać z spęczniałą żelatyną i serkiem mascarpone. Czarki z galaretką wyjąć i rozłożyć na wierzchu piankę tak by starczyła na każdą czterech porcji.Wstawić ponownie czarki z deserem na 35 min., aby pianka stężała.Po wyjęciu dekorować deser świeżymi listkami mięty lub melisy.