Sposób przygotowania:
galaretka z zielonej herbaty z jabłkami
Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach ciepłej wody. Zaparzyć herbatę w niedużej ilości wody- 1/2 szklanki, ja używam całą kostkę zielonej herbaty oczywiście liściastej. Obrać jabłka i pokroić je w plasterki. W większym naczyniu wymieszać sok i napar z herbaty, dodać rozmoczoną żelatynę i całość dobrze wymieszać. W przezroczystej misce jednej większej lub 4 małych ułożyć ściśle jabłka na dnie, zalać jabłka sokiem z żelatyną, potrząsnąć miską by sok się dobrze rozlał. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Gdy galaretka jest już gotowa przygotować większą miskę z gorącą wodą, wstawić do niej naszą miskę z galaretką na kilkanaście sekund, następnie na przyszykowany talerz wyłożyć galaretkę do góry dnem i gotowe.