Sposób przygotowania:
Galaretka żurawinowa z lekką pianką
Galaretkę podzielić na dwie części i każdą część rozpuścić w 250 ml wody. Jedną część zostawić na wierzchu: do dużych szklanek nałożyć po 5-6 łyżek galaretki i schować do lodówki. Drugą część galaretki ostudzić i wstawić do lodówki (zrobimy z niej piankę). Gdy galaretka w szklankach stężeje, wyjąć z lodówki porcję galaretki (tę na piankę). Śmietanę zmiksować na wysokich obrotach i do gęstej dodawać po łyżce galaretki, ciągle miksując. Do szklanek nałożyć warstwę pianki (po 3-4 łyżki) i schować na pół godziny do lodówki. Po tym czasie delikatnie wlać warstwę galaretki (po 5-6 łyżek) i schować na kolejne pół godziny. Następnie do szklanek włożyć po 3-4 łyżki pianki, schować do lodówki, a po 15-20 minutach nałożyć resztę galaretki. Czekoladę zetrzeć na tarce i posypać nią desery. Chłodzić w lodówce przez kolejne 2-3 godziny. Wersja prostsza i szybsza: Galaretkę podzielić na dwie części. Jedną rozpuścić w 250 ml wody i przelać do dwóch szklanek. Gdy ostygnie, wstawić do lodówki do stężenia. Rozpuścić drugą porcję galaretki, ostudzić i gdy zacznie tężeć, połączyć z ubitą śmietaną i wyłożyć do szklaneczek z galaretką. Posypać tartą czekoladą i wstawić do lodówki na 2-3 godziny Jeśli deser ma być mniej kaloryczny, śmietanę można zastąpić gęstym jogurtem.