Sposób przygotowania:
Galaretki w miseczkach z ciasta kruchego
Składniki na kruche ciasto przesiać, posiekać na stolnicy, dodawać stopniowo żółtka po uprzednim ugotowaniu i wyjęciu z białek, cukier, śmietankę, po czym wyrabiać i zagnieść ciasto w kulę i schłodzić ok. godzinę. Wtenczas przygotować galaretki, rozpuszczając roztwór w zagotowanym wrzątku, rozmieszać, przelać do miseczki. Tak samo zrobić z pozostałymi galaretkami. Ciasto wyjąć i wylepiać nim natłuszczone foremki do babeczek, pilnując,aby warstwa ciasta nie była zbyt cienka lub ani nie wypełniała całej foremki. Piekarnik nagrzać do 150-170 st. C, a foremki układać na szerokiej blasze i wstawić na 15-20 min., pilnując czasu pieczenia. Po upieczeniu wyjąć blachę, piekarnik wyłączyć, odwietrzyć, Babeczki zaś wybić z foremek po ostudzeniu. Wpół stężały roztwór wle- -wać ostrożnie do miseczek, uważając, by nie przelać. roztworu. Każde pięć miseczek musi mieć inną zawartość ,np. pięć miseczek z galaretką kiwi. Poukładać babeczki na tacę i wstawić na najwyższą półkę w lodówce (musi być pusta) na 40 min. Gdy galaretki stężeją w miseczkach wyjąć i podawać z kleksami bitej śmietany w sprayu.