marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Galaretki w miseczkach z ciasta kruchego

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Choć połowa lata za nami,to zimne desery łącznie z lodami,sernikami na zimno lub lodami nie znikają ze stołów.Dziś zaserwuję Wam galaretki w kruchych miseczkach.

Galaretki w miseczkach z ciasta kruchego

Składniki:

Galaretki w miseczkach z ciasta kruchego

 

  • Ciasto kruche:
  • 300 g.mąki pszennej tortowej,
  • kostka miękkiego masła lub margaryny do pieczenia,
  • 3-4 gotowane żółtka,
  • 1/2 szklanki śmietanki 30%,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • tłuszcz do foremek,
  • oraz 3 opakowania owocowych galaretek(cytrynowa,kiwi,truskawkowa),
  • po 400 ml.wody.

Sposób przygotowania:

Galaretki w miseczkach z ciasta kruchego
Składniki na kruche ciasto przesiać, posiekać na stolnicy, dodawać stopniowo żółtka po uprzednim ugotowaniu i wyjęciu z białek, cukier, śmietankę, po czym wyrabiać i zagnieść ciasto w kulę i schłodzić ok. godzinę. Wtenczas przygotować galaretki, rozpuszczając roztwór w zagotowanym wrzątku, rozmieszać, przelać do miseczki. Tak samo zrobić z pozostałymi galaretkami. Ciasto wyjąć i wylepiać nim natłuszczone foremki do babeczek, pilnując,aby warstwa ciasta nie była zbyt cienka lub ani nie wypełniała całej foremki. Piekarnik nagrzać do 150-170 st. C, a foremki układać na szerokiej blasze i wstawić na 15-20 min., pilnując czasu pieczenia. Po upieczeniu wyjąć blachę, piekarnik wyłączyć, odwietrzyć, Babeczki zaś wybić z foremek po ostudzeniu. Wpół stężały roztwór wle- -wać ostrożnie do miseczek, uważając, by nie przelać. roztworu. Każde pięć miseczek musi mieć inną zawartość ,np. pięć miseczek z galaretką kiwi. Poukładać babeczki na tacę i wstawić na najwyższą półkę w lodówce (musi być pusta) na 40 min. Gdy galaretki stężeją w miseczkach wyjąć i podawać z kleksami bitej śmietany w sprayu.