Sposób przygotowania:
Galaretkowe ślimaczki
Do szklanej miseczki wsypujemy galaretkę i żelatynę następnie zalewamy to szklanką zimnej przegotowanej wody. Mieszamy i odstawiamy na kilka minut.Tak aby żelatyna nam napęczniała. Jak tak się stanie, a trwa to ok 4-5 minut wstawiamy miseczkę do mikrofali na minutę na najwyższą moc. Wyjmujemy, mieszamy do momentu rozpuszczenia się. W razie potrzeby można czynność powtórzyć. Należy jednak pamiętać, aby nie zagotować galaretki. Teraz wsypujemy rozdrobnione pianki, mieszamy chwilę i znów wszystko wkładamy do mikrofali na ok 30 sek. Wyjmujemy, mieszamy do rozpuszczenia pianek. Jak się nam nie rozpuści czynność powtarzamy. Wszystko uzależnione jest od mocy naszych sprzętów. Wylewamy wszystko do prostokątnego gładkiego naczynia np żaroodpornego, które wcześniej delikatnie smarujemy olejem. Na samym początku mieszanka jest mleczna, następnie pianka zaczyna nam się oddzielać. Czekamy chwilkę, aż troszkę wystygnie i wstawiamy do lodówki na ok 20min. Tak aby było ścięte. Brzegi odkrajmay ostrym nożem i delikatnie zwijamy w roladę. Uważając aby nie zniszczy pianki. Kroimy na kawałki i gotowe! Smacznego!
marietta
Przepisy DORCI