Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Gęsty koktajl jogurtowy z awokado

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Uwielbiam awokado pod każdą postacią, ale najbardziej w formie pysznego koktajlu. Jogurt grecki sprawia, że koktajl jest bardzo gęsty, więc trzeba go wyjadać łyżeczką ze słoiczka. Jest bardzo pożywny i syty. Polecam.

Gęsty koktajl jogurtowy z awokado

Składniki:

Gęsty koktajl jogurtowy z awokado

Składniki:

  • 1 dojrzałe awokado
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • pół małej łyżeczki mielonego kardamonu
  • sok z cytryny według uznania
  • 40 dag jogurtu naturalnego typu greckiego
  • 2 kopiaste łyżki otrębów pszennych ( użyłam prażonych )

Sposób przygotowania:

Gęsty koktajl jogurtowy z awokado
1. Awokado myjemy i osuszamy, przekrawamy na pół, usuwamy pestkę, a miąższ wydrążamy łyżką, przekładamy do wysokiej miski i skrapiamy sokiem z cytryny żeby nie ściemniał.

2. Do awokado przekładamy pozostałe składniki i za pomocą blendera ręcznego miksujemy kilka chwil na gładki mus.

3. Tak przygotowany koktajl przekładamy do szklanek i podajemy. Smacznego.

Rady: Z przepisu wychodzi 4 porcje. Jeżeli awokado jest bardzo twarde należy zawinąć je w papier do pieczenia i schować na kilka dnie w ciemne miejsce, ja wkładam do szafki gdzie przechowuję mąkę i cukier. W ten sposób awokado szybciej nam dojrzeje.