Sposób przygotowania:
Ciasto Smerfowe
Galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki wrzątku i odstawić do ostygnięcia. Żelatynę zalać ok. 1/4 szklanki zimnej wody i pozostawić do napęcznienia, a następnie rozpuścić ją w kąpieli wodnej i wystudzić.
Dno blaszki do pieczenia wyłożyć herbatnikami.
Zmiksować ze sobą śmietankę 30% z serkiem homogenizowanym i cukrem pudrem.
Do wystudzonej żelatyny dodać 2-3 łyżki zmiksowanej śmietanki z serkiem, zmieszać i całość wlewać porcjami do masy śmietanowej, nie przerywając miksowania. Na końcu, również porcjami wlewać zimną, ale niestężałą galaretkę. Wszystko zmiksować.
Powstałą masę wylać na ułożone wcześniej herbatniki.
Borówki umyć, dokładnie osuszyć i poukładać na wierzchu ciasta. Włożyć do lodówki na min. 2 godz. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Przechowywać w lodówce.
Dno blaszki do pieczenia wyłożyć herbatnikami.
Zmiksować ze sobą śmietankę 30% z serkiem homogenizowanym i cukrem pudrem.
Do wystudzonej żelatyny dodać 2-3 łyżki zmiksowanej śmietanki z serkiem, zmieszać i całość wlewać porcjami do masy śmietanowej, nie przerywając miksowania. Na końcu, również porcjami wlewać zimną, ale niestężałą galaretkę. Wszystko zmiksować.
Powstałą masę wylać na ułożone wcześniej herbatniki.
Borówki umyć, dokładnie osuszyć i poukładać na wierzchu ciasta. Włożyć do lodówki na min. 2 godz. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Przechowywać w lodówce.