Kuchnia MagdaLeny

Kuchnia MagdaLeny

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 179]

Domowy sos żurawinowy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Sos żurawinowy urozmaici każdy obiad. Jest to doskonały dodatek do mięs, wędlin i serów. A oscypek z domowym sosem żurawinowym smakuje rewelacyjnie!

Domowy sos żurawinowy

Składniki:

Domowy sos żurawinowy

 

  • 500 g żurawiny świeżej lub mrożonej
  • sok z 1/2 pomarańczy
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 1/3 łyżeczki chili
  • 3 łyżki miodu
  • 1 czerwona cebula
  • 1-2 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Domowy sos żurawinowy
Cebulę obrać, drobno posiekać i podsmażyć na oleju do zeszklenia. Dodać żurawinę, wlać sok z pomarańczy i wsypać cukier puder.

Gotować na małym ogniu do momentu aż żurawina zmięknie, a sos zgęstnieje.

Przyprawić sos mieloną chili. Na końcu dodać miód. Sos przechowywać w lodówce w zamkniętym naczyniu, np. słoiczku.

Tagi:

żurawina