Pan Kuchmistrz

Pan Kuchmistrz

Kucharz
[Przepisów: 4]

Gofry

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Z tym przepisem gofry zawsze się udają

Gofry

Składniki:

Gofry

 

  • 4 jajka
  • 4 szklanki mąki
  • niepełna szklanka oleju (80% pojemności szklanki)
  • 2 szklanki mleka
  • 8-9 łyżek cukru
  • 2 opakowania cukru wanilinowego
  • 6 łyżeczek proszku do pieczenia

 

 

Sposób przygotowania:

Gofry
Najpierw rozbijamy jajka i miksujemy następnie wlewamy olej i 2 szklanki mąki. Dodajemy mleko, cukier i pozostałą ilość mąki, opakowania cukru wanilinowego i 6 łyżeczek proszku do pieczenia. Ciągle mieszamy aż będzie jednolita masa. Masa musi być trochę gęsta - to podstawa udanego gofra:), ale można jeszcze trochę dolać mleka (nie więcej niż pół szklanki). Moja rodzina się wręcz najeść nie może. To jest na 15-20 gofrów więc sporo. Można proporcjonalnie obniżyć każdy ze składników jak ktoś chce mniej. Aby gofry się udały musimy dobrze nagrzać gofrownicę lekko posmarowaną olejem i dopiero wtedy niewielką ilość ciasta nakładamy do gofrownicy. Po 2 minutach lekko otworzyć gofrownicę aby mogła ujść para i ponownie zamknąć. DOBRA RADA: Po wyjęciu gofry kłaść na metalowe ruszty - takie jak do grilla aby nie były przysłonięte - będą wtedy krucha a nie gumowate.