Sposób przygotowania:
Gofry
Najpierw rozbijamy jajka i miksujemy następnie wlewamy olej i 2 szklanki mąki. Dodajemy mleko, cukier i pozostałą ilość mąki, opakowania cukru wanilinowego i 6 łyżeczek proszku do pieczenia. Ciągle mieszamy aż będzie jednolita masa. Masa musi być trochę gęsta - to podstawa udanego gofra:), ale można jeszcze trochę dolać mleka (nie więcej niż pół szklanki). Moja rodzina się wręcz najeść nie może. To jest na 15-20 gofrów więc sporo. Można proporcjonalnie obniżyć każdy ze składników jak ktoś chce mniej. Aby gofry się udały musimy dobrze nagrzać gofrownicę lekko posmarowaną olejem i dopiero wtedy niewielką ilość ciasta nakładamy do gofrownicy. Po 2 minutach lekko otworzyć gofrownicę aby mogła ujść para i ponownie zamknąć. DOBRA RADA: Po wyjęciu gofry kłaść na metalowe ruszty - takie jak do grilla aby nie były przysłonięte - będą wtedy krucha a nie gumowate.
Karolina Galli