BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Gofry z dżemem i bitą śmietaną

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Polecam pyszne gofry obłożone dżemem i ozdobione bitą śmietaną. Smakują wybornie i są bardzo smaczne.

Gofry z dżemem i bitą śmietaną

Składniki:

Gofry z dżemem i bitą śmietaną

 

  • mąka 2 szklanki
  • cukier 4 -5 łyżek
  • olej 1/2 szklanki
  • mleko 3/4 szklanki
  • 2 jajka
  • proszek do pieczenia 2,5 łyżeczki
  • szczypta soli
  • dodatkowo ;
  • dżem 1 słoik
  • 1 op. śmietan fix
  • 2 łyżki cukru pudru
  • śmietana 30 % - 400 ml

Sposób przygotowania:

Gofry z dżemem i bitą śmietaną
Jajka utrzeć z cukrem i ze szczyptą soli na pulchną masę dodać mleko olej oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość dobrze wymieszać i smażyć gofry. Gofry pieczemy około 5 - 6 min.

Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem pod koniec ubijania dodajemy śmitan fix.

Upieczone gofry smarujemy dżemem i nakładamy ubitą śmietanę.

Dekorujemy kolorową posypką i listkami mięty.

Tagi:

gofry