Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Gofry z dżemem wiśniowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Uwielbiam domowe gofry, których zapach unosi się w całym domu. Najlepiej smakują z dżemem, bitą śmietaną lub cukrem pudrem.

Gofry z dżemem wiśniowym Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Gofry z dżemem wiśniowym

 

  • 1 słoik dżemu wiśniowego
  • 200 ml oleju rzepakowego
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 4 łyżki cukru
  • 3 jajka
  • 200 ml wody

Sposób przygotowania:

Gofry z dżemem wiśniowym
W miseczce łączymy ze sobą wszystkie składniki, oprócz dżemu. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier i cukier waniliowy, następnie jajka, wodę, olej. Wszystkie składniki mieszamy dokładnie. Możemy użyć miksera lub trzepaczki. Gofrownicę nagrzewamy. Porcje ciasta wykładamy na gofrownicę. U mnie było to około 6- 7 łyżek stołowych na porcję. Zamykamy, dociskamy na kilka sekund, a następnie pieczemy gofry przez kilka minut. Wszystko zależy od gofrownicy, jakiej używacie. W przypadku mojej pieczenie trwało około 8 minut. Tak przygotowane gofry smarujemy dżemem wiśniowym.
Gofry z dżemem wiśniowym
Ciasto na gorfy powinno być dość gęste, tj. gęsta śmietana.