Sposób przygotowania:
Prosty deser walentynkowy bez tłuszczuCzekoladowe miseczki:
Balony napompować do wielkości orzecha kokosowego.Umyć gąbką z płynem do naczyń. Dokładnie opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć.
Czekoladę pokroić na mniejsze porcje,następnie rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali ( na małej mocy). Czekolada nie może być za gorąca. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z czekolady zrobić łyżką kleks na papierze i lekko go rozsmarować,tworząc okręg.
Balon umieścić w misce z czekoladą i oblepić balon dookoła, mniej więcej do połowy wysokości. Ustawić na krążku czekolady. tak samo postąpić z dwoma pozostałymi balonami . Wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut.
ETAP 2:
Z czekolady,która pozostanie uformować ozdoby deseru- małe serduszka.
Na papierze do pieczenia narysować serduszka a potem obrysować je czekoladą.
Również wstawić do lodówki.
Krem:
zamrożone porzeczki przełożyć do garnka, dodać około 1/4 szklanki wody.
Gotować do rozpadnięcia owoców. W połowie gotowania dodać cukier brzozowy,wymieszać. Następnie przetrzeć owoce przez sito.
ETAP 4:
Żelatynę zalać 2 łyżkami wody i zostawić do napęcznienia. Z otrzymanego musu owocowego odłożyć 3-4 łyżki, a do większej części dodać żelatynę.
Wymieszać, aby nie było grudek. Zostawić do ostygnięcia. Do zimnego musu owocowego dodać serek homogenizowany i dobrze połączyć.
Wstawić do lodówki na około 20 minut.
Wykonanie:
Miseczki czekoladowe wyjąć z lodówki. Za pomocą szpilki przebić balon i ostrożnie go wyjąć.
Gdy krem będzie na granicy tężenia, przełożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć do miseczki.
Wstawić do lodówki na kolejne 15 minut. Następnie polać odłożonym sosem owocowym i wbić czekoladowe serduszka. Smacznego!
halina
ewaeu
monikaT83