Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Gofry z ricottą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Sycące pyszne gofry z ukrytą w środku ricottą. Można w nich przemycić także inny biały ser naszym niejadkom ;) Podałam je z jogurtem greckim i dżemem wiśniowym.

Gofry z ricottą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gofry z ricottą

 

  • 250 g ricotty
  • ok. 250 ml mleka
  • 3 jaja
  • 300 g mąki pszennej typ 650
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru
  • 1/4 szklanki oleju
  • Do podania:
  • Jogurt grecki
  • Dżem wiśniowy

 

Sposób przygotowania:

Gofry z ricottą
Do miski wrzucić ricottę, dodać cukier, żółtka, olej i mleko. Zmiksować na gładką masę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wsypać do miski i całość zmiksować.Białka ubić na pianę. Dodać do masy, zmiksować na najmniejszych obrotach lub wymieszać łyżką. Odstawić na 15 minut. Chochelką nalewać porcje masy do rozgrzanej gofrownicy. Smażyć aż będą rumiane. Odkładać na kratkę żeby odparowały.Gofry podałam oprószone cukrem pudrem, z jogurtem grecki i dżemem wiśniowym
Gofry z ricottą
Do miski wrzucić ricottę, dodać cukier, żółtka, olej i mleko. Zmiksować na gładką masę.
Gofry z ricottą
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wsypać do miski i całość zmiksować.
Gofry z ricottą
Białka ubić na pianę. Dodać do masy, zmiksować na najmniejszych obrotach lub wymieszać łyżką. Odstawić na 15 minut.
Gofry z ricottą
Chochelką nalewać porcje masy do rozgrzanej gofrownicy. Smażyć aż będą rumiane. Odkładać na kratkę żeby odparowały.

Tagi:

gofry desery