Agula&Stabi

Agula&Stabi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 102]

Gofry z bitą śmietaną i truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Gofry z bitą śmietaną i truskawkami idealne dla każdego brzuszka. Domowa bita śmietan doda do gofrów idealny smak:)

Gofry z bitą śmietaną i truskawkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gofry z bitą śmietaną i truskawkami

 

  • 0,5 kg mąki
  • 250 ml mleko 3,2%
  • 2/3 szklanki cukier kryształ
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia
  • 0,5 szklanki woda gazowana
  • 2 łyżki olej
  • 2 sztuki jajka
  • 1 duży kubek śmietana 30 %
  • 0,5 kg truskawki świeże

Sposób przygotowania:

Gofry z bitą śmietaną i truskawkami
Ciasto: Składniki wrzucamy do miski: mąka, woda gazowana, mleko, jajka, 1/3 cukru, proszek do pieczenia, olej - całość miksujemy do uzyskania jednolitego ciasta. Jeżeli ciasto byłoby za rzadkie dosypujemy mąki, a jak za gęste dolewamy mleka lub wody gazowane. Gotowe ciasto wlewamy do gofrownicy. Wypieczone gofry muszą trochę ostygnąć (aby były letnie by móc kłaść bitą śmietanę).Z śmietany i 1/3 szklanki cukru ubijamy bitą śmietanę, którą nakładamy na gofry.Truskawki myjemy, obieramy z zielonej końcówki i kroimy na pół lub ćwiartki (zależne od wielkości owoców). Na gofry nakładamy bitą śmietanę i truskawki. Życzymy smacznego :))
Gofry z bitą śmietaną i truskawkami
Przygotowujemy ciasto do wypiekania gofrów
Gofry z bitą śmietaną i truskawkami
Pieczemy gofry na złoisty kolor i czekamy aby lekko ostygły
Gofry z bitą śmietaną i truskawkami
Ubijamy z śmietany i cukru bitą śmietaną
Gofry z bitą śmietaną i truskawkami
Truskawki myjemy i kroimy na ćwiartki lub półówki