Ewa27

Ewa27

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 292]

Gorąca czekolada z bitą śmietaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tym razem jednak postanowiłam nieco odmienić mój sprawdzony przepis. Dodatek bitej śmietany sprawił, iż mogłam poczuć się niczym w najlepszej kawiarni.

Gorąca czekolada z bitą śmietaną

Składniki:

Gorąca czekolada z bitą śmietaną

na napój

  • 250 ml mleka 3,2%
  • 250 ml śmietany 30%
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 50 g miodu
  • 50 g cukru pudru
  • 10 g śmietanfixu

Sposób przygotowania:

Gorąca czekolada z bitą śmietaną
Czekoladę łamiemy na kawałki. Mleko zagotowujemy z miodem.

Do gotującego się mleka dodajemy czekoladę. Mieszamy do momentu rozpuszczenia się czekolady.

Lekko studzimy. Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder i śmietanfix. Miksujemy.

Ciepłą czekoladę przelewamy do wysokiego kubka. Dekorujemy bitą śmietaną.