Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Gorąca czekolada z bezikami i cynamonem

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszna i bardzo słodka. Idealna na chłodne dni. Wspaniale pachnie cynamonem. Bardzo polecam. Zróbcie koniecznie.

Gorąca czekolada z bezikami i cynamonem

Składniki:

Gorąca czekolada z bezikami i cynamonem

Na bezy:

  • 2 białka
  • pół szklanki cukru

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Gorąca czekolada z bezikami i cynamonem
1. Bezy: Białka ubijamy na sztywno, następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy aż całkowicie się rozpuści. Pianę przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i na blaszkę wyłożoną papierem wyciskamy małe beziki.

2. Pieczenie: Następnie wkładamy je do nagrzanego piekarnika, temperatura 120 stopni i pieczemy 10 minut, po czym temperaturę zmniejszamy do 90 i suszymy około 2 godzin przy lekko uchylonych drzwiach piekarnika lub z termoobiegiem. Bezy powinny być dobrze wysuszone. Pozostawiamy je w piekarniku do wystygnięcia. Zimne zdejmujemy z blaszki.

3. Czekolada: Mleko wlewamy do garnka i podgrzewamy na małym ogniu. Czekoladę łamiemy na kostki, następnie stopniowo wrzucamy do dobrze ciepłego mleka i mieszamy cały czas podgrzewając. Czekoladę dodajemy według uznania, w zależności jak słodką czekoladę chcemy mieć. Gdy czekolada dokładnie się rozpuści, a mleko będzie gorące rozlewamy do 4 filiżanek.

4. Podanie: Na gorące mleko nakładamy beziki, oprószamy cynamonem i podajemy. Smacznego życzę.



Rady:

Z przepisu wychodzi 3 większe porcje lub 4 mniejsze.

Czekoladę najlepiej dodawać stopniowo i próbować smak.

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.