kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Wigilijny kompot korzenny z wiśni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ten kompot wigilijny przygotowywany jest na bazie kompotu z wiśni i owoców suszonych, których proporcje możemy dowolnie zmieniać. Dodatek wanilii, cynamonu, listków laurowych i goździków dodaje wspaniałego aromatu.

Wigilijny kompot korzenny z wiśni

Składniki:

Wigilijny kompot korzenny z wiśni

podstawowe

  • 1,5 l domowego kompotu z wiśni (opcjonalnie z porzeczek lub malin)
  • 300 g suszonych owoców w dowolnej proporcji (u mnie śliwki, jabłka, gruszki, mirabelki, rodzynki, wiśnie, truskawki)
  • 1,5 l wody
  • cukier brązowego lub miód do smaku
  • 2-3 laski cynamonu
  • laska wanilii (wydrążona bez nasionek)
  • 5-6 goździków
  • 6-8 ziaren czarnego pieprzu
  • 6-8 listków laurowych

Sposób przygotowania:

Wigilijny kompot korzenny z wiśni
Suszone owoce zalewamy wodą i domowym kompotem z wiśni i zostawiamy na 2-3 godziny. Po tym czasie gotujemy je na wolnym ogniu w tej samej wodzie z dodatkiem 2-3 lasek cynamonu, wydrążonej laski wanilii bez ziarenek, goździków, listków laurowych i ziaren pieprzu aż owoce zmiękną a kompot uzyska głęboki smak.

Dosładzamy do smaku miodem lub cukrem. Odcedzamy. Serwujemy schłodzony z dodatkiem plasterków pomarańczy.