Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Gotowana kukurydza

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

smaczna i zdrowa kukurydza

Gotowana kukurydza Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Gotowana kukurydza

 

  • 3-4 kolby kukurydzy
  • 2 szklanki wody
  • 0,5 szklanki mleka
  • sól (0,5 łyżeczki do gotowania + do posypania)

Sposób przygotowania:

Gotowana kukurydza
Kukurydza powinna być specjalna jadalna dla ludzi, a nie zerwana z pól uprawnych, gdzie przeznaczana jest dla zwierząt, gdyż taka jest twarda i niezbyt dobra w smaku. Kolby kukurydzy obieramy z liści. Do garnka wkładamy kukurydze, wlewamy wodę i mleko oraz sól i gotujemy do 10 minut. Jeżeli kukurydzy dajemy więcej to staramy się uzupełnić braki płynu w tych samych propocjach czyli 0,5 szkl mleka na 1,5-2 szklanek wody. podczas gotowania uważamy aby nam 'nie wykipiała' woda. Ugotowaną kukurydzę możemy polać rozpuszczonym masłem lub jedynie posypać solą.
Gotowana kukurydza
kukurydze obrywamy z lisci i staramy sie wyciagnąc wszystkie 'nitki'
Gotowana kukurydza
kukurydze gotujemy do miękkosci, czas jest zależny od tego czy kukurydza jest młoda

Tagi:

kukurydza