Sposób przygotowania:
Gęsty krem z kukurydzy z boczkiem i chilli
Boczek kroimy w kostkę, przekładamy na patelnie i smażymy aż do uzyskania złotego koloru. Odstawiamy na bok. W garnku podgrzewamy olej i przesmażamy na nim posiekaną w drobną kostkę szalotkę i czosnek. Kiedy cebula z czosnkiem się zeszklą dodajemy odcedzoną kukurydzę i obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki – przesmażamy wszystko około 2 minut.
Do garnka wlewamy bulion – dodajemy ½ papryczki chilli, przykrywamy zupę i gotujemy ją 10 minut. Po tym czasie wlewamy mleko kokosowe – z powrotem przykrywamy garnek i gotujemy następne 10 minut. Zupę zdejmujemy z ognia i odstawiamy na bok aby lekko przestygła.
Przestudzoną zupę blendujemy, dodajemy do niej sok wyciśnięty z limonki, sól i pieprz i z powrotem wstawiamy na ogień i gotujemy jeszcze 5-10 minut.
UWAGA! Aby zupa była gładka można ja przetrzeć przez sito, ale w tej formie ma bardzo ciekawą strukturę i intensywniejszy smak .
Zupę wlewamy na talerze, na środku każdej kładziemy porcję zarumienionego boczku, odrobinę posiekanej papryczki chilli i posiekanej kolendry lub natki pietruszki. Zupę serwujemy gorącą, smacznego ; )
Do garnka wlewamy bulion – dodajemy ½ papryczki chilli, przykrywamy zupę i gotujemy ją 10 minut. Po tym czasie wlewamy mleko kokosowe – z powrotem przykrywamy garnek i gotujemy następne 10 minut. Zupę zdejmujemy z ognia i odstawiamy na bok aby lekko przestygła.
Przestudzoną zupę blendujemy, dodajemy do niej sok wyciśnięty z limonki, sól i pieprz i z powrotem wstawiamy na ogień i gotujemy jeszcze 5-10 minut.
UWAGA! Aby zupa była gładka można ja przetrzeć przez sito, ale w tej formie ma bardzo ciekawą strukturę i intensywniejszy smak .
Zupę wlewamy na talerze, na środku każdej kładziemy porcję zarumienionego boczku, odrobinę posiekanej papryczki chilli i posiekanej kolendry lub natki pietruszki. Zupę serwujemy gorącą, smacznego ; )
Jedzonko5656
Igraszki Losu