sammakko

sammakko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 394]

Kukurydziane sopaipillas

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Sopaipillas to tradycyjne, chilijskie racuchy przygotowywane z dyni. Postanowiłam trochę poeksperymentować i zamieniałam to warzywo na kukurydzę. Placuszki mają lekko słodkawy smak.

Kukurydziane sopaipillas

Składniki:

Kukurydziane sopaipillas

Składniki

  • 1,5 puszki kukurydzy
  • ok. 2,5 szkl mąki
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka Gomasio
  • olej kokosowy do smażenia

Sposób przygotowania:

Kukurydziane sopaipillas
Kukurydzę dobrze płuczemy i odcedzamy. Blendujemy na gładką masę. Na stolnicę przesypujemy odmierzoną ilość mąki, dodajemy pastę kukurydzianą, masło, najlepiej miękkie i Gomasio.

Zagniatamy ciasto, gładkie i elastyczne. Wałkujemy je na grubość 5 mm i wycinamy dowolne kształty. Smażymy, najlepiej, na oleju kokosowy. Możemy podawać ze słodkimi jak i wytrawnymi dodatkami.

Tagi:

kukurydza