Sposób przygotowania:
Krem kukurydziany z pieczonym batatemETAP 1:
Batat myjemy, kroimy w dużą kostkę i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy solą oraz świeżym rozmarynem i polewamy oliwą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180’C przez ok. 30 min. (do miękkości).
Cebulę kroimy w piórka, pora w krążki i przesmażamy na maśle. Przesmażoną cebulę i por przekładamy do garnka, dodajemy odsączoną kukurydzę i całość zalewamy bulionem. Gotujemy ok. 20 min. Upieczone bataty dodajemy do warzyw i gotujemy całość ok. 5 min.
Do gotujących się warzyw dodajemy śmietankę i gotujemy jeszcze chwilę (ok. 5 min.)
Zupę przyprawiamy do smaku, dodajemy czosnek i miksujemy blenderem na krem. Podajemy z kleksem kwaśnej śmietany.