Smakowite Jadło

Smakowite Jadło

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 31]

Krem kukurydziany z pieczonym batatem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Przepis na krem kukurydziany jest wyjątkowo prosty w wykonaniu a jego smak jest doskonały. Kremowa konsystencja i rozgrzewające przyprawy sprawiają, że z przyjemnością sięgnięcie po więcej.

Krem kukurydziany z pieczonym batatem Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Krem kukurydziany z pieczonym batatem

 

Sposób przygotowania:

Krem kukurydziany z pieczonym batatem

ETAP 1:

Krem kukurydziany z pieczonym batatem
Krem z kukurydzy podajemy z kleksem z kwaśnej śmietany

Batat myjemy, kroimy w dużą kostkę i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy solą oraz świeżym rozmarynem i polewamy oliwą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180’C przez ok. 30 min. (do miękkości).

Cebulę kroimy w piórka, pora w krążki i przesmażamy na maśle. Przesmażoną cebulę i por przekładamy do garnka, dodajemy odsączoną kukurydzę i całość zalewamy bulionem. Gotujemy ok. 20 min. Upieczone bataty dodajemy do warzyw i gotujemy całość ok. 5 min.

Do gotujących się warzyw dodajemy śmietankę i gotujemy jeszcze chwilę (ok. 5 min.)

Zupę przyprawiamy do smaku, dodajemy czosnek i miksujemy blenderem na krem. Podajemy z kleksem kwaśnej śmietany.