Kukurydza gotowana, grillowana, zapiekana - to nie wszystko!

Kukurydza jest jedną z najpopularniejszych roślin uprawnych na świecie. Do Polski dotarła dopiero na przełomie XVII i XVIII wieku. Obecnie spożywa się ją głównie pod postacią kasz, mąk i płatków. Odmian kukurydzy jest wiele – najbardziej znana to kukurydza żółta. W kukurydzy znajduje się mnóstwo cennych witamin i składników mineralnych. Odznacza się właściwościami zdrowotnymi – dzięki zawartości luteiny i zeaksantyny działa ochronnie na narząd wzroku. W świecie kulinarnym doceniana jest kukurydza w kolbie, a stałym elementem sałatek jarzynowych jest kukurydza z puszki.

Żółta, chrupiąca kukurydza to warzywo, które nie tylko ze względu na słoneczną barwę kojarzy się ze latem. Najprostszy i jeden z najsmaczniejszych sposobów na kukurydzę jest banalny w wykonaniu. Wystarczy 4-5 minut gotowania, solidne skropienie masełkiem i gotowe!

Delikatny smak kukurydzy przygotowanej w ten sposób można podkreślić, dodając odpowiednie zioła lub przyprawy. W tej roli z powodzeniem sprawdzi się sól, świeżo zmielony pieprz, czosnek i papryka. Oprócz kukurydzy gotowanej warto też spróbować kukurydzy grillowanej i zapiekanej. Podpieczona na grillu kukurydza wprost rozpływa się w ustach. Świetnie komponuje się też z mięsem i warzywami, tworząc kolorowe szaszłyki.

Oprócz tego, że doskonale smakuje w pojedynkę, nie gardzi też dobrym towarzystwem. Zupy z kukurydzą, sałatki z kukurydzą, kotleciki z kukurydzą, a nawet ciasto z kukurydzą to tylko próbka kulinarnych możliwości tego warzywa. Niezastąpiona jeśli chodzi o tortillę, pizzę, dania meksykańskie i placuszki z kukurydzy.

Co istotne, kukurydza nie zawiera glutenu. Dzięki temu potrawy z kukurydzy i dania z kukurydzą w roli głównej bez obaw mogą jeść osoby będące na diecie bezglutenowej. Wartościowa jeśli chodzi o zawartość witamin i związków mineralnych. Doceniona w profilaktyce antynowotworowej.

Przy wszystkich swych zaletach bardzo smaczna! Czy to w sałatce, czy to w zupie czy w postaci popcornu warto się nią zajadać, podgryzać w wolnej chwili i smakować z nieskrywaną przyjemnością!
Zdjęcie: Fotolia

Kukurydza Kategorie

Pieczona kukurydza

Pieczona kukurydza

Propozycją na kolację może być kukurydza pieczona, na przykład z masłem chili. Przepis jest banalnie prosty – wystarczy przygotować masło chili (masło roztopić, połączyć z pieprzem, solą, natką pietruszki, papryczką chili i startą skórką z limonki), posmarować nim kolby kukurydzy, a następnie upiec w piekarniku.

Znaleźliśmy 332 przepisów w kategorii Kukurydza

Zupa z kukurydzą

Zupa z kukurydzą

iziona iziona
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: