Kukurydza gotowana, grillowana, zapiekana - to nie wszystko!
Kukurydza jest jedną z najpopularniejszych roślin uprawnych na świecie. Do Polski dotarła dopiero na przełomie XVII i XVIII wieku. Obecnie spożywa się ją głównie
pod postacią kasz, mąk i płatków. Odmian kukurydzy jest wiele – najbardziej znana to kukurydza żółta. W kukurydzy znajduje się mnóstwo cennych witamin i składników mineralnych. Odznacza się właściwościami zdrowotnymi – dzięki zawartości luteiny i zeaksantyny działa ochronnie na narząd wzroku. W świecie kulinarnym doceniana jest
kukurydza w kolbie, a stałym elementem sałatek jarzynowych jest kukurydza z puszki.
Żółta, chrupiąca kukurydza to warzywo, które nie tylko ze względu na słoneczną barwę kojarzy się ze latem. Najprostszy i jeden z najsmaczniejszych sposobów na kukurydzę jest banalny w wykonaniu. Wystarczy 4-5 minut gotowania, solidne skropienie masełkiem i gotowe!
Delikatny smak
kukurydzy przygotowanej w ten sposób można podkreślić, dodając odpowiednie zioła lub przyprawy. W tej roli z powodzeniem sprawdzi się sól, świeżo zmielony pieprz, czosnek i papryka. Oprócz
kukurydzy gotowanej warto też spróbować
kukurydzy grillowanej i zapiekanej. Podpieczona na grillu kukurydza wprost rozpływa się w ustach. Świetnie komponuje się też z mięsem i warzywami, tworząc kolorowe szaszłyki.
Oprócz tego, że doskonale smakuje w pojedynkę, nie gardzi też dobrym towarzystwem.
Zupy z kukurydzą,
sałatki z kukurydzą, kotleciki z kukurydzą, a nawet ciasto z kukurydzą to tylko próbka kulinarnych możliwości tego warzywa. Niezastąpiona jeśli chodzi o tortillę, pizzę, dania meksykańskie i
placuszki z kukurydzy.
Co istotne, kukurydza nie zawiera glutenu. Dzięki temu
potrawy z kukurydzy i dania z kukurydzą w roli głównej bez obaw mogą jeść osoby będące na diecie bezglutenowej. Wartościowa jeśli chodzi o zawartość witamin i związków mineralnych. Doceniona w profilaktyce antynowotworowej.
Przy wszystkich swych zaletach bardzo smaczna! Czy to w sałatce, czy to w zupie czy w postaci popcornu warto się nią zajadać, podgryzać w wolnej chwili i smakować z nieskrywaną przyjemnością!
Zdjęcie: Fotolia