mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Gotowany lukier

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Stary, sprawdzony przepis na lukier bez użycia cukru pudru. Doskonały na ciasta, ciasteczka i bułeczki:)

Gotowany lukier

Składniki:

Gotowany lukier

 

  • 30 dag cukru
  • 1 szklanka wody (niepełna)
  • 1 łyżeczka octu 10%

Sposób przygotowania:

Gotowany lukier
Cukier wsypać do garnuszka, zalać gorącą wodą. Gotować na niewielkim ogniu, mieszając ciągle, aby syrop się nie przypalił. Kiedy kropla będzie ciągnąć się w nić, wlać wtedy ocet. Zagotować, lekko ostudzić i wylać do makutry. Następnie utrzeć za pomocą pałki w makutrze, aż lukier zrobi się lśniący, gęsty i biały. Jeśli jest za rzadki, wówczas należy jeszcze odparować syrop, a jeśli za gęsty, dolać kilka kropel gorącej wody lub soku z cytryny. Konsystencja ma przypominać jogurt.

Tagi:

makutra