szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Lukier cytrynowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Do lukru jaki robię zawsze dodałam skórkę cytrynową, lukier wyszedł lepszy i bardziej zdobił wypieki niż tradycyjny.

Lukier cytrynowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Lukier cytrynowy

 

  • 1 cytryna
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 opakowanie skórki cytrynowej

Sposób przygotowania:

Lukier cytrynowy
Cytrynę oparzam, kroję na pół i wyciskam z niej sok.Cukier puder przesypuję do miseczki i dolewam do niego stopniowo sok, po łyżeczce i za każdym razem mieszam. Gdy już nasz lukier osiągnie pożądaną przez nas gęstość przestajemy dolewać sok. I tak można zrobić lukier bardziej gęsty lub rzadszy. Dodajemy do lukru skórkę cytrynową kandyzowaną i mieszamy dokładnie.

Lukier cytrynowy
Potrzebujemy cukier puder cytrynę i skórkę cytrynową
Lukier cytrynowy
Cytrynę kroimy na połówki i wyciskamy z niej sok
Lukier cytrynowy
Do cukru pudru stopniowo wlewamy sok i mieszamy
Lukier cytrynowy
Na koniec dodajemy skórkę cytrymową i mieszamy dokładnie