Sposób przygotowania:
Babka cytrynowa z lukrem cytrynowym 3
Bardzo miękkie masło w miksuj mikserem przez 4 minuty, a następnie dodaj cukier puder i w dalszym ciągu ucieraj na bardzo puszysty krem. Nie przerywając miksowania dodawaj po jednym jajku. Gdy jajko będzie już dokładnie połączone z masą maślaną, dopiero wtedy dodawaj kolejne jajko. Wlej sok z cytryny, likier i krótko zmiksuj. Zmniejsz obroty miksera na najwolniejsze i dodawaj po łyżce mąki i miksuj do połączenia się składników. Przełóż ciasto do dokładnie wysmarowanej masłem i starannie obsypanej kaszą manną foremki z kominkiem o pojemności 2,6 litra. Wstaw ją do nagrzanego do 170°C piekarnika i piecz 40 minut. Gotowe ciasto zostaw w formie na 10 minut do przestygnięcia, a następnie delikatnie wyjmij z formy na kratkę kuchenną do całkowitego wystudzenia. LUKIER: cukier puder ucieraj z wrzącą wodą, następnie dodaj sok z cytryny i jeszcze przez chwilę ucieraj do uzyskania jednolitej konsystencji. Na wystudzonej babce rozprowadź lukier i udekoruj drobno posiekaną kandyzowaną skórką pomarańczową. *Bardzo ważne jest, aby wszystkie składniki użyte do zrobienia tej babki miały temperaturę pokojową.
msewka
anemon
Jest właśnie tak jak napisałaś, likier nie dominuje alkoholowym smakiem, a jednak babka z nim smakuje zupełnie inaczej niż taka bez likieru. I wydaje mi się, że ciasto tak szybko nie czerstwieje. Zastanawiam się tylko jakim cudem umknął mi Twój komentarz, że dopiero dzisiaj go zobaczyłam. Dziękuję i przepraszam.