misia13

misia13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 795]

Granita cytrynowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Tuż przed podaniem wyjmij cytryny z zamrażalnika, przybierz każdą połówkę gałązką melisy i podawaj natychmiast...

Granita cytrynowa

Składniki:

Granita cytrynowa

 

  • 3 filiżanki wody
  • 1 filiżanka cukru
  • 10 gałązek melisy
  • 1/2 filiżanki świeżego soku z cytryny
  • starta skórka z 2 cytryn
  • 1/4 filiżanki wódki cytrynowej
  • 10 całych cytryn

 

Sposób przygotowania:

Granita cytrynowa
W ciężkim rondlu zagotuj wodę z cukrem i 5 gałązkami melisy na średnim ogniu tak, aby cukier się rozpuścił. Wyjmij z rondla melisę i schłodź syrop nad miską lodowatej wody. W metalowej misce. W metalowej misce zmieszaj syrop, sok cytrynowy, skórkę cytrynowa i wódkę; wstaw do zamrażalnika. Przez kolejne 2 do 3 godzin mieszaj miksturę co pół godziny, aż zamarznie.
Umyj cytryny. Odetnij ok. ¼ od każdej cytryny (od strony szypułki). Przy pomocy nożyka natnij cytrynę pomiędzy miąższem a białą skórką; usuń miąższ, dokładnie oczyszczając wnętrze cytryny. Przy pomocy łyżeczki od herbaty napełnij każda skórkę granitą. Włóż do zamrażalnika. Tuż przed podaniem wyjmij cytryny z zamrażalnika, przybierz każdą połówkę gałązką melisy i podawaj natychmiast.