Sposób przygotowania:
Granita cytrynowa
W ciężkim rondlu zagotuj wodę z cukrem i 5 gałązkami melisy na średnim ogniu tak, aby cukier się rozpuścił. Wyjmij z rondla melisę i schłodź syrop nad miską lodowatej wody. W metalowej misce. W metalowej misce zmieszaj syrop, sok cytrynowy, skórkę cytrynowa i wódkę; wstaw do zamrażalnika. Przez kolejne 2 do 3 godzin mieszaj miksturę co pół godziny, aż zamarznie.
Umyj cytryny. Odetnij ok. ¼ od każdej cytryny (od strony szypułki). Przy pomocy nożyka natnij cytrynę pomiędzy miąższem a białą skórką; usuń miąższ, dokładnie oczyszczając wnętrze cytryny. Przy pomocy łyżeczki od herbaty napełnij każda skórkę granitą. Włóż do zamrażalnika. Tuż przed podaniem wyjmij cytryny z zamrażalnika, przybierz każdą połówkę gałązką melisy i podawaj natychmiast.
Umyj cytryny. Odetnij ok. ¼ od każdej cytryny (od strony szypułki). Przy pomocy nożyka natnij cytrynę pomiędzy miąższem a białą skórką; usuń miąższ, dokładnie oczyszczając wnętrze cytryny. Przy pomocy łyżeczki od herbaty napełnij każda skórkę granitą. Włóż do zamrażalnika. Tuż przed podaniem wyjmij cytryny z zamrażalnika, przybierz każdą połówkę gałązką melisy i podawaj natychmiast.