nuleczka

nuleczka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 57]

Granita truskawkowa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Znakomity przepis na przepyszne i zdrowe lody, których główną bazę stanowią świeże truskawki. Polecam.

Granita truskawkowa

Składniki:

Granita truskawkowa

 

Sposób przygotowania:

Granita truskawkowa

ETAP 1:

Granita truskawkowa
Usuwanie szypułek ze świeżych truskawek.

Truskawki dobrze umyj i usuń z nich szypułki.

ETAP 2:

Granita truskawkowa
Przygotowywanie syropu z wody oraz cukru.

Następnie do garnka wlej wodę oraz cukier. Włącz ogień i gotuj na małym ogniu tak długo dopóki cukier się nie rozpuści

ETAP 3:

Granita truskawkowa
Miksowanie truskawek z syropem w blenderze

Do blendera wrzuć truskawki oraz ostudzony syrop. Wszystko dokładnie zblenduj.

ETAP 4:

Granita truskawkowa
Przelewanie zblendowanych truskawek do pojemnika.

Przelej zblendowane truskawki do pojemnika. Przykryj go i włóż do zamrażalnika. Kiedy zacznie zamarzac mieszaj lody w pojemniku co około 30minut aby zamiast stałego lodu powstały mniejsze kawałki przypominające kryształki lodu.

Tagi:

deser