jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Truskawkowa granita z mascarpone

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 22

Na ochłodę w upalne dni nie ma nic lepszego jak zimny, orzeźwiający deser. Granita na winie doskonale spełnia wszystkie te oczekiwania. Dodatkowo deser nie wymaga dużo pracy.

Truskawkowa granita z mascarpone Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Truskawkowa granita z mascarpone

SKŁADNIKI

  • 0,5 kg truskawek,
  • 1 jajko,
  • 1 żółtko,
  • 120 gram mascarpone
  • 120 ml czerwonego, słodkiego wina
  • 1 łyżka cukru trzcinowego do truskawek (do smaku),
  • 1 łyżka cukru pudru do kremu mascarpone,
  • Cynamon do podania

Sposób przygotowania:

Truskawkowa granita z mascarpone

ETAP 1

Truskawkowa granita z mascarpone
Do truskawek wlewamy wino

Truskawki myjemy, osuszamy i usuwamy z nich szypułki. To tak przygotowanych wlewamy wino. Całość miksujemy słodząc do smaku.

ETAP 2

Truskawkowa granita z mascarpone
Mus przekładamy do odpowiedniego pojemnika

Otrzymany mus truskawkowy przekładamy do zamykanego pojemnika. Całość wkładamy do zamrażalnika. Deser mrozimy około 8 godzin.

ETAP 3

Truskawkowa granita z mascarpone
Widelcem skrobiemy gotowy deser

Zamrożoną masę skrobiemy widelcem i porcjujemy do przygotowanych szklanek, pozostawiając z jednej strony miejsce na krem.
W wolne miejsce nakładamy krem mascarpone. Deser posypujemy cynamonem i podajemy od razu.

ETAP 4

Truskawkowa granita z mascarpone
Ubite jajka łączymy z serkiem

KREM MASCARPONE:
Jajko oraz żółtko ubijamy z cukrem na kogiel mogiel. Otrzymaną masę jajeczną łączymy z serkiem. Ponownie całość miksujemy do uzyskania jednolitego kremu.