ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Sernik na zimno z owocami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Najlepszy, najłatwiejszy, idealny sernik na zimno mocno owocowo-galaretkowy z czekoladą, ciastkami, taki sernik szybko znika z talerzyka.

Sernik na zimno z owocami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Sernik na zimno z owocami

 

  • woda gorąca 2 szklanki,
  • żelatyna deserowa 8 łyżeczek,
  • ciastka maślane 300 gram,
  • twaróg sernikowy 1 kg wiaderko,
  • cukier puder 1 szklanka,
  • esencja waniliowa 1 łyżeczka,
  • brzoskwinie miękkie 6 sztuk większe,
  • arbuz około 50 dag,
  • galaretka owoce leśne 2 opakowania,
  • galaretka cytrynowa krystaliczna 2 opakowania,
  • czekolada z orzechami mleczna 200 gram

Sposób przygotowania:

Sernik na zimno z owocami

ETAP 1:

Sernik na zimno:brzoskwinie,arbuz,galaretki
Galaretka może być letnia do zalania brzoskwiń.

Forma 25x25 cm, i np. 6 pojemników 200 ml po śmietanie (do pracy męża, łatwiej tak zanieść), na dno formy i pojemników rozłożyć plasterki z obranych brzoskwiń.

Galaretki owoce leśne rozmieszać w 900 ml gorącej wody, wystudzić na letnią i wlać na brzoskwinie, schować do lodówki do stężenia.

ETAP 2:

Sernik na zimno:brzoskwinie,arbuz,galaretki

Na prawie stężałą galaretkę pokruszyć na kawałki ciastka, delikatnie je przycisnąć w tężejącą galaretkę, do lodówki do mocnego stężenia.

ETAP 3:

Sernik na zimno:brzoskwinie,arbuz,galaretki
Sernik będzie o konsystencji galaretkowej.

Czekoladę połamać na kawałeczki, żelatynę deserową rozmieszać rózgą w gorącej wodzie z cukrem pudrem, esencją waniliową i wystudzić, może być też trochę letnia, dodać twaróg z wiaderka i rózgą szybko dobrze połączyć składniki.

ETAP 4:

Sernik na zimno:brzoskwinie,arbuz,galaretki

Wsypać czekoladę wcześniej połamaną i szybko wymieszać, od razu przełożyć do formy i pojemników, schować do lodówki.

ETAP 5:

Sernik na zimno:brzoskwinie,arbuz,galaretki

Galaretki krystaliczne rozmieszać w 900 ml gorącej wody i zostawić do tężenia w lodówce.

Arbuz taką łyżeczką do kulek do mango nabierać miąższ, pousuwać pestki i do miski, gdy zrobimy tak cały arbuz to kawałki rozsypać na serniku, wlać prawie stężała galaretkę i schować do lodówki najlepiej na całą noc.

ETAP 6:

Sernik na zimno:brzoskwinie,arbuz,galaretki

Przed podaniem sernik kroić nożem maczanym w ciepłej wodzie.