Sposób przygotowania:
Sernik na zimno z owocamiETAP 1:
Forma 25x25 cm, i np. 6 pojemników 200 ml po śmietanie (do pracy męża, łatwiej tak zanieść), na dno formy i pojemników rozłożyć plasterki z obranych brzoskwiń.
Galaretki owoce leśne rozmieszać w 900 ml gorącej wody, wystudzić na letnią i wlać na brzoskwinie, schować do lodówki do stężenia.
ETAP 2:
Na prawie stężałą galaretkę pokruszyć na kawałki ciastka, delikatnie je przycisnąć w tężejącą galaretkę, do lodówki do mocnego stężenia.
ETAP 3:
Czekoladę połamać na kawałeczki, żelatynę deserową rozmieszać rózgą w gorącej wodzie z cukrem pudrem, esencją waniliową i wystudzić, może być też trochę letnia, dodać twaróg z wiaderka i rózgą szybko dobrze połączyć składniki.
ETAP 4:
Wsypać czekoladę wcześniej połamaną i szybko wymieszać, od razu przełożyć do formy i pojemników, schować do lodówki.
ETAP 5:
Galaretki krystaliczne rozmieszać w 900 ml gorącej wody i zostawić do tężenia w lodówce.
Arbuz taką łyżeczką do kulek do mango nabierać miąższ, pousuwać pestki i do miski, gdy zrobimy tak cały arbuz to kawałki rozsypać na serniku, wlać prawie stężała galaretkę i schować do lodówki najlepiej na całą noc.
ETAP 6:
Przed podaniem sernik kroić nożem maczanym w ciepłej wodzie.