Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Lody truskawkowe z mascarpone

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 7
  • KALORIE: 190
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Lody truskawkowe z mascarpone to już jedne z tych, którym nie da się oprzeć. Są pysze, kremowe i nie wymagają mieszania podczas mrożenia, chyba, że wolicie bardziej puszystą wersję lodów.

Lody truskawkowe z mascarpone Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Lody truskawkowe z mascarpone

 

  • 500g truskawek + 3 łyżki cukru
  • 250g serka mascarpone
  • 250 ml śmietanki kremówki 30-36%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki cukru waniliowego

Sposób przygotowania:

Lody truskawkowe z mascarpone

Truskawki:

Lody truskawkowe z mascarpone
Najlepiej, aby truskawki były zmiksowane na gładkie puree.

Truskawki z 3 łyżkami cukru należy zblendować na gładką konsystencję.

Masa lodowa:

Lody truskawkowe z mascarpone
Wszystko razem wymieszać do dokładnego połączenia się wszystkich składników

Uprzednio schłodzony serek mascarpone oraz zimną kremówkę należy ubić z cukrami.

Powstanie gęsty krem, który należy delikatnie wymieszać z musem truskawkowym.

Mrożenie:

Lody truskawkowe z mascarpone
Lody można wyjąć wcześniej to staną się bardziej miękkie.

Masę lodową należy przełożyć do pojemnika (u mnie o pojemności 1,5), przykryć i schować do zamrażarki najlepiej na całą noc, ale wystarczy również na kilka godzin.